Satu daripada kegemaran orang-orang melayu ialah berlaga ayam atau
menyabung ayam. Permainan ini, jika boleh dipanggilkan permainan,
berasal beratus-ratus tahun malahan beribu tahun jika dikira ia
telah wujud di zaman Kerajaan Langkasuka lagi.
![]() |
Arena perlagaan ayam dipanggil "bon" |
Arena ayam berlaga ini dipanggil "bon". Bon zaman dahulu
merupakan sebuah lubang dua kali dalam yang dikorek bulat dengan
garis lentang sepanjang 14 kaki di atas tanah. Bon sekarang tidak
dikorek tanah lagi tetapi di atas keluasan yang sama kawasan itu
dilengkongi dengan guni atau kain plastik sebagai dinding.
Ketua yang menjadi pengadil perlagaan ialah "Nai Bon".
"Nai" ialah Tuan atau Ketua dalam bahasa Thai. Nai Bon
ialah orang yang menentukan masa pusingan, jumlah pusingan dan syarat-syarat
lain yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.
Satu-satu pusingan itu dipanggil "Air". Satu air berlangsung
selama lima belas minit iaitu selama sebiji batil yang berlubang
kecil tenggelam di dalam sebuah pasu air. Sekarang ini batil itu
digantikan dengan tempurung sahaja.
Sebelum memulakan perlagaan, ayam-ayam yang hendak bertanding dipadankan
terlebih dahulu. Banyak pasang dipadankan serentak di dalam bon.
Pasang-pasang yang hendak berlaga dipegang dan diletakkan menghadapi
satu sama lain oleh tuannya atau juara masing-masing. Juara ialah
orang yang membawa ayam masuk ke dalam bon, boleh jadi tuan ayam
itu sendiri atau orang lain yang dipercayai oleh tuan ayam. Persetujuan
antara tuan ayam dan juara-juara dengan pasangan masing-masing perlu
diperolehi dengan jelas. Nai Bon memerhatikan persetujuan-persetujuan
itu dihormati kelak.
Selepas upacara berpadan, ayam-ayam diambil semula dan bersiap
diri untuk berlaga. Masa ini tuan-tuan ayam akan berusaha menambah
susuh, membalut susuh, meletakkan taji dan sebagainya supaya ayam-ayam
berlaga sama padan dan sama sesuai seperti yang dipersetujui tadi.
Menambah susuh ialah melekatkan susuh yang diambil dari ayam yang
telah mati tetpi susuh itiu masih keras, kuat dan tajam. Susuh yang
diraut dari tanduk tidak menjamin keberkesanannya seperti susuh
ayam tua. Jika seekor ayam itu mempunyai susuh yang terlalu panjang
dari lawannya, susuhnya hendaklah dibalut sedikit.
Ayam-ayam itu dibasuh dengan air biasa. Air ini dibasahkan kepada
sehelai kain dan dengan kain itu seluruh badan ayam dari kepala
hingga ke kakinya dibasuhkan. Bulu-bulu sayap, bahagian bawah sayap
dan ekornya digosok hingga basah kuyup. Rengkung ayam dijolok dengan
bulu ayam supaya keluar lendir yang boleh mengganggu pernafasannya.
![]() |
"Bon" mempunyai garis lentang 14 kaki dan ketinggian 2 kaki dibuat dari kain guni atau plastik. |
Sebelum berlaga tuannya membuat persediaan dirumah secara memandikan
ayam-ayam laganya dengan air yang bercampur akar-akar kayu dan daun-daun
ubat mengikut petua masing-masing. Ubat ini dipanggil pakan dan
dapat menguatkan kulit ayam. Satu dari ubatnya ialah teras kayu
keluat, sejenis kayu hitam seperti arang yang didapati di Petani,
diasah-asah dan dilumurkan ke kulit ayam sabung. Biasanya sebelum
turun berlaga tuan ayam akan memberi ayamnya minum seteguk air keluat
ini.
![]() |
"Nai Bon" atau ketua perlagaan berdiri menentukan syarat perlagaan dihormati seperti saiz ayam dan masa pusingan. |
Setengah juara membungkus kelapa parut dengan kain kemudian dipedapkan
ke atas tungku panas dan didemahkan pula di seluruh badan ayam semalam-malaman
sebelum hari perlawanan. Ini pun boleh "mengkebelkan"
kulit ayam dan menjadi pakan yang baik. Kulit yang berpakan begini
tidak mudah ditembusi jarum. Tetapi apabila ayam berada di bon di
bawah awasan Nai Bon, ayam-ayam dibenarkan basuh dengan iar biasa
yang disediakan Nai Bon sahaja.
Sebelum dilepaskan ayam ke dalam bon atau arenanya,nai Bon akan
meminta juara-juaranya membawa ayam masuk ke dalam bon membuat persetujuan
atau tidak untuk mengadakan perlagaan cubaan terlebih dahulu. Cubaan
ini berjalan selama dua atau tiga minit. Dalam istilah perlagaan
ayam masa percubaan ini dipanggil "Jum". Jika ada ayam
yang lari dalam masa "Jum" ini atau keriau yakni menjerit
kesakitan akibat serangan lawannya, perlagaan dibatalkan dan dikira
tak aci, dan tuan ayam yang kalah tidak dikenakan sebarang penalti.
Selepas percubaan ini atau "jum" tadi, perlagaan diteruskan
sehingga satu air. Permulaan perlagaan yang rasmi itu diisyaratkan
oleh Nai Bon dengan teriakannya, "Aci, sekarang Aci".
Kadang-kadang juara dan tuan-tuan ayam bersetuju meneruskan perlagaan
rasmi dengan tidak melalui masa percubaan dan ini dipanggil persetujuan
"Lepas Ekor" iaitu berlaga terus. Nai Bon bolehlah meletakkan
syarat-syaratnya berlawan terus. Syarat-syarat Nai Bon ialah mengisytiharkan
masa satu air dan jumlah pusingan yang telah dipersetujui. Selepas
cukup pusingan atau "Air"nya atupun diketahui alah menangnya,
perlagaan dihentikan.
Satu-satu perlagaan pernah berlangsung sampai salah seekornya lari,
menjerit kesakitan atau jatuh mati. Sekarang satu-satu perlagaan
ditetapkan untuk enam air sahaja walaupun ayam-ayam masih berdegil
menunjukkan kehandalan masing-masing, perlagaan itu direntikan dan
dikira seri.
Selepas satu air atau 15 minit ini, ayam yang berlaga direhatkan.
Juara atau tuan ayam akan memulihkan ayamnya masing-masing. Ayam
akan dibasuh dari debu dan kotoran, mencuci darah, mencuci rengkung
dengan bulu ayam, menebuk kulit yang dimasuki angin, mendemah luka
dan bengkak-bengkak, menjahit luka dan sebagainya. Waktu rehat ialah
selama 15 minit juga.
Nai Bon menyediakan sekeping tin atau belanga di atas api yang
sentiasa bernyala dan juara-juara ayam akan menekankan kain-kain
lembut di permukaan tin atau belanga itu kemudian mendemahkan kain
panas ke tempat-tempat luka dan bengkak ayamnya. Juara juga akan
mendemah di merata-rata bahagian badan ayam terutama di muka, di
bawah sayap dan di tapak kaki sebagai menyegarkan ayam.
Dalam sesuatu perlagaan, ayam yang kena tikam dengan susuh, atupun
"Kena Patah" sehingga jatuh boleh diangkat oleh Nai Bon
supaya berdiri semula dan berlawan. Jika selepas tiga kali ditolong
begitu ayam yang jatuh tidak dapat berdiri lagi, ayam itu dikira
kalah dan perlagaan dihentikan. "Kena Patah" bermaksud
terseliuh atau tersilap urat di leher, penangan susuh atau betis
lawannya. Ayam yang "Kena Patah" biasanya berpusing-pusing
di dalam bon seperti kehilangan pedoman oleh terlalu sakit dan setengahnya
berterbangan hingga keluar bon. Ayam ini ditangkap oleh juaranya
dan ditempatkan di dalam bon semula supaya bertarung terus. Ini
dilakukan jika ayam yang "Terkena Patah" tidak "kiok"
iaitu menerbitkan suara. Jika "kiok" ayam itu dikira kalah
dan perlagaan direntikan.
Ayam-ayam untuk perlagaan dipelihara khusus dari baka-baka yang
biasa menang dalam perlagaan dahulu-dahulu. Baka-baka ayam yang
biasa disebut antaranya ialah Kimin, To-on, Kamnyi, Eluang, Eset,
Edang, Elau, Ekiau, Biring, Cempa dan lain-lain. Baka-baka ini dikenali
dari warna-warna bulu, paruh, kuku,mata dan sisik kakinya serta
saiz.
![]() |
Tempurung berlubang kecil diletakkan di dalam sebuah timba berisi air. Satu "air" iaitu masa 15 minit menentukan masa satu pusingan perlagaan. |
Ayam-ayam yang dipelihara untuk berlaga ini diberi pula latihan-latihan
jasmani, diberi makan ubat-ubat, diberi makan padi dan gandum, katak
dan daging yang dipercayai boleh menguatkan ayam-ayam tersebut.
Ayam-ayam sekarang banyak menelan pil kalsium.
Latihan jasmani ayam-ayam ini mengikut kepakaran tuannya. Ada yang
melepaskan ayam ke dalam kolam supaya berenang beberapa minit setiap
hari. Ada pula yang meletakkan makanan ayamnya di tempat tinggi
supaya ayamnya dapat meriadahkan leher dan ada pula yang mengajar
ayamnya melompat-lompat dan menendang ayam lain yang dipegang oleh
tuannya.
Air akar kayu yang dimandikan ayam atau diberinya minum ialah rebusan
dari pelbagai ramuan seperti akar seruntun, kunyit, limau purut,
akar serta daun dan batang pokok pakan ayam daun pokok susuh ayam
betina, lada hitam, bawang merah dan lain-lain lagi. Ayam-ayam yang
terlalu panas kerana terlalu banyak memakan ubat dan mandi akar-akar
kayu, diberi makan pisang dan isi-isi siput supaya badannya sejuk
dan sihat.
Perlagaan ayam atau menyabung ayam ini diharamkan oleh kerajaan
negeri sejak 1909 kerana melarang penduduk-penduduk melakukan seksaan
terhadap binatang-binatang dan menghapuskan perjudian yang timbul
dari perlagaan ayam.
Sumber : http://www.mykedah2.com
No comments:
Post a Comment